Tover je kantoor om tot een gezonde werkplek

by | 21 January 2022

 

Heb je vaak klachten zoals hoofdpijn, duizeligheid, oogirritaties? Neemt je concentratie na een paar uur de biezen? Of val je in slaap waar je zit? Verdwijnen deze symptomen als sneeuw voor de zon als je buiten stapt en een teug frisse lucht neemt? Dan lijd je aan het Sick Building Syndrome. Jouw kantoor is dus geen gezonde werkplek. Goed nieuws: het is nog niet te laat. Al is het wel tijd voor verandering.

1. Planten voor fijne werkplek

Maak van je kantoor een groene oase. De voordelen:

  • Planten verbeteren de luchtkwaliteit want ze zetten CO2 om in zuurstof. Kies wel voor luchtzuiverende exemplaren zoals een lepelplant, sanseveria of een goudpalm. Deze exemplaren zijn nog onderhoudsvriendelijk ook. De cactus mag blijven staan als versiering.
  • Het welzijn op kantoor stijgt tot wel 47 procent met wat groen in de buurt. Dat komt omdat planten een rustgevend effect hebben op de mens.
  • Doordat je medewerkers zich lekker in hun vel voelen, stijgt hun creativiteit en productiviteit.

 

2. Weg met luchtvervuilers

Tapijten, computer, printers, de verf op de muren. Ze hebben één ding gemeen: het zijn potentiële luchtvervuilers. Tapijten kunnen schimmels herbergen, computers en printers stoten kleine stofdeeltjes af en in verf zitten vaak schadelijke chemicaliën. Bekijk dus goed welk materiaal je gebruikt voor de inrichting van je kantoor. Uiteraard staan we je graag bij met advies.

3. Weg met ziektekiemen

Als de coronapandemie ons één ding heeft geleerd, is het dat hygiëne cruciaal is voor de gezondheid. Stimuleer je medewerkers om goed hun handen te wassen en geef ze de nodige voorlichting zoals hoesten en niezen in de elleboog. Voelen ze zich niet lekker? Raad hen dan aan om zeker thuis te blijven. Liever één zieke medewerker thuis, dan tien ziek op kantoor.

Weet jij trouwens welk kantoormateriaal een broedhaard is voor bacteriën? Inderdaad, het toetsenbord en de telefoon. En toch reinigen we ze te weinig. Zorg op elk bureau voor een doos hygiënische doekjes en maak komaf met de beestjes.

4. Gevarieerde werkomgeving

Verandering van spijs doet eten. Wat denk je van een kantoor waarbij:

  • de ene ruimte rust uitstraalt en de andere net uitdaagt tot creativiteit?
  • de trap nemen leuker is dan de lift?
  • de pingpongtafel uitnodigt voor een spelletje tijdens de pauze?

Het zijn maar enkele voorbeelden om van je kantoor een fijne, gevarieerde werkplek te maken. Een boost voor de productiviteit en het teamgevoel. In onze inspiratieboxen vind je alvast enkele leuke ideeën voor de inrichting van je kantoor.

5. Zit, sta, fiets comfortabel

Langdurig zitten in dezelfde houding is nefast voor je lichaam en geest. Je roest vast, met krakende spieren en hersenen tot gevolg. Verander dus eens van houding. Tip: kies voor een zit-stabureau en wissel periodes van zitten met staand werken af.

Ben je te vinden voor een experiment? Waag je dan eens aan een ergodeskbike. Een fiets als bureaustoel? Inderdaad. Uit onderzoek blijkt dat je al fietsend sneller leest én je bovendien minder afgeleid bent.

6. Ergonomische kantoormeubelen

Elk lichaam is anders gebouwd. Waarom zou dan iedereen even lekker zitten op dezelfde bureaustoel? Dat geldt ook voor het gebruik van bijvoorbeeld het beeldscherm, het toetsenbord of de muis. Niets is zo vermoeiend dan voortdurend in een verkeerde houding te zitten. Liever een hele dag fris en fruitig aan je bureau? De Buroinrichter heeft een breed gamma aan ergonomische kantoormeubelen.

7. Doe eens een wandeling

Aristoteles wist het al: wandelen is goed voor lichaam en geest. Hij gaf dan ook al wandelend les. Waarom? Omdat het de hersenactiviteit verhoogt. Wedden dat de creativiteit vanzelf volgt? En het is nog gratis ook.

Dus verlaat eens de vergaderzaal, trek je stapschoenen aan en kom al wandelend tot goede ideeën. De gezonde buitenlucht en de vitamine D zijn een mooi extraatje.

 

Fijne werkplek cruciaal voor je bedrijfsimago

Wist je dat een gezonde kantooromgeving waar het fijn vertoeven is voor veel werkzoekenden bovenaan hun wensenlijst staat? Maar ook klanten kijken steeds vaker naar het welzijn van je medewerkers. Wil je uitpakken met een positief bedrijfsimago? Dan is je kantoor omvormen tot een gezonde werkplek een belangrijke stap.

Klaar om je kantoor te veranderen in een stimulerende en gezonde kantooromgeving? Onze interieurarchitecte zit boordevol ideeën om los te laten op jouw project. Neem dus zeker contact met haar op

wandelend-vergaderen
Loading...