Hoe je je huisstijl vertaalt naar je interieur

by | 28 December 2022

Zodra je een bedrijf binnenstapt, kijk je rond. Zonder dat je het beseft, check je of het interieur aan jouw verwachtingen voldoet. Die verwachtingen heb je niet zomaar. Het is een beeld dat je hebt gevormd door wat een merk of een bedrijf uitstraalt.

Voldoet de realiteit niet aan jouw verwachtingen? Dat voelt niet goed aan. Misschien zelfs onbetrouwbaar. Een bankkantoor in de stijl van een fastfoodrestaurant? Een creatief marketingbureau in een grijs kantoor? Weg geloofwaardigheid.

In deze blog zoomen we eerst dieper in op de huisstijl van een bedrijf. Wat is het en waarom is het zo belangrijk? Daarna krijg je enkele tips om je huisstijl te vertalen naar je interieur. Of laat dat gewoon aan Creasfeer over. Dat kan ook. Dan hoef je niet verder te lezen. 😉

 

INHOUDSOPGAVE

 

Wat is de huisstijl van een bedrijf?

 

Neem ‘huis’ vooral niet te letterlijk, want een huisstijl is eigenlijk de stijl van jouw bedrijf of organisatie. Ook wel ‘branding’ genoemd: een verzameling van ontwerpelementen waarmee je het merk van je bedrijf tot leven brengt.

Je gebruikt een huisstijl om je bedrijf herkenbaar te maken in je communicatie. Denk aan een logo, een typografie, kleuren en afbeeldingen. Die trek je door in al je visuele materiaal. Van je website tot advertenties, werkkleding en productverpakkingen.

 

Waarom is een huisstijl belangrijk?

 

KBC, Belfius, Argenta. Aan welke kleuren denk je? Zonder spieken! Inderdaad: blauw, rood, groen. Je kent deze merken zo goed omdat ze overal aanwezig zijn. Ook als je hun kantoren binnenstapt, valt de huisstijl in het interieur je meteen op. En dat is ook de bedoeling, want die zorgt voor herkenbaarheid en schept vertrouwen.

Uiteraard is een huisstijl ook cruciaal voor kleine bedrijven. Je klanten merken meteen dat je je zaak ernstig neemt en dat je werkt aan je merk. Dat merk nemen ze meteen een pak serieuzer. Het zegt: hier is een professional aan het werk.

 

Welke kenmerken heeft een goede huisstijl?

 

Een doeltreffende branding verzin je niet in een-twee-drie. Er komt heel wat denkwerk bij kijken, want het is uiteindelijk wel de bedoeling dat je huisstijl:

 • bij je merk past

Een goede huisstijl sluit aan bij de waarden, het doel en de doelgroep van je merk. Zo creëer je een geloofwaardig verhaal waarin je klanten zichzelf herkennen.

 • herkenbaar is en emoties oproept

Bij sommige huisstijlen leg je meteen de link met een bepaald merk. Meer nog: zelfs als klanten je bedrijf nog niet kennen, herkennen ze toch het gevoel dat je merk uitstraalt. Sluit dat aan bij wat ze voelen of zoeken in een product of dienst? Dan is je huisstijl een schot in de roos.

 • ruim inzetbaar is

Zorg dat je je huisstijl voor alle doelen kunt inzetten zoals je website, sociale media en advertenties. Maar ook op je productverpakkingen én in je communicatie.

 

Uit wat bestaat een huisstijl?

 

Een huisstijl is een verzameling van elementen. Ze zijn perfect op elkaar afgestemd maar je kunt ze ook apart gebruiken. Denk aan:

Het juiste interieur start met een sterke huisstijl

 • een logo
 • kleuren
 • een bepaald lettertype
 • terugkerende grafische vormen
 • beeldstijl – soort fotografie of illustratiestijl
 • taalgebruik in geschreven communicatie

Niet toevallig staat kleur op de tweede plaats. Het speelt dan ook een grote rol in de samenstelling van je huisstijl. Want elke kleur roept een bepaald gevoel op. Zo staat rood voor passie en energie. Wil je stabiliteit en intelligentie uitstralen? Dan is blauw de kleur die bij jouw merk past. Hoe dat juist werkt? Daarover lees je meer in de blog Kleuradvies voor je kantoor.

 

Huisstijl in winkels

 

Grote ketens zijn krakken in het doortrekken van hun huisstijl in hun winkels. Kijk maar naar Albert Heijn. Zodra je binnenstapt, voel en zie je aan alles dat je in een AH-supermarkt bent. De blauwe kleur met oranje tinten, de hamster, de indeling. Zelfs het lettertype op de kleine productkaartjes is herkenbaar.

Zeeman, Esprit, JBC – allemaal roepen ze een bepaalde sfeer op. In hun winkels én hun communicatie. Bovendien spreekt elk merk ook een bepaald publiek aan met een specifieke huisstijl.

Maar kleine winkels investeren ook in een correcte inrichting. Want beleving speelt mee in de beslissing om iets aan te kopen. Doe eens de test: de volgende keer dat je ergens binnenstapt, vraag je jezelf af waarom je net kiest voor die winkel. Let daarbij zeker op de huisstijlelementen in het interieur. En vraag jezelf af welk gevoel dat bij je oproept.

 

Interieur stijlvolle boetiek Modern interieur kledingwinkel

 

Huisstijl in kantooromgevingen

 

Waarom is het belangrijk dat je het interieur van je kantoor inricht volgens je huisstijl?

 

Je trekt er het juiste personeel mee aan

 

Waarom solliciteren mensen bij jouw bedrijf? Uiteraard omdat ze een bepaalde functie interessant vinden. Maar ook omdat je bedrijf hen aanstaat, want je huisstijl weerspiegelt ook het bedrijfsklimaat.

Een voorbeeld: als je huisstijl vrolijk en energiek is, dan trek je mensen aan die graag in een dynamische omgeving werken. Maar is je huisstijl serieus en strak? Dan kan je bedrijf aantrekkelijker zijn voor iemand die graag in een formele omgeving werkt.

Tip: zorg dat wat je wilt uitstralen ook strookt met de realiteit. Alleen zo trek je medewerkers aan die voeling hebben met je bedrijf en zich er ook thuis voelen.

 

Kantoor met creatieve huisstijl Kantoor met strakke huisstijl

 

“Door je huisstijl ook in je interieur door te trekken, toon je aan bezoekers dat je oog hebt voor kwaliteit en detail.”

 

Je straalt professionalisme uit

 

Door je huisstijl ook in je interieur door te trekken, toon je aan bezoekers dat je oog hebt voor kwaliteit en detail. Je hele kantoor heeft een hier-weten-we-waarmee-we-bezig-zijn-uitstraling. Zo kom je professioneel en betrouwbaar over. En wie ook bij jou over de vloer komt, iedereen voelt zich welkom en op de juiste plek.

 

Van huisstijl naar interieur

 

In de praktijk kun je met enkele eenvoudige ingrepen je huisstijl integreren in je interieur.

 • gebruik de kleuren uit je huisstijl

Zet een accentmuur in de kleur van je huisstijl. De boel fleurt op én je creëert een bepaalde werksfeer.

 • zet je logo in the picture

Speel met je logo. In het groot tegen een muur of in het klein op de deuren.

 • trek je huisstijl door in je communicatie

Van je sociale media, de e-mailhandtekeningen tot het briefpapier. Zorg dat je merk terugkomt in al jouw communicatie.

 • kies het bijpassende meubilair

Modern, robuust, industrieel, duurzaam, kleurrijk. Met de juiste meubels versterk je je huisstijl.

 • stem accessoires en decoratie af

Het zit ‘m in de details, en dat geldt ook voor je interieur. Ga daarom op zoek naar accessoires en decoratie die aansluiten bij je huisstijl. Denk aan een kunstwerk, plantenbakken of zelfs klein bureaumateriaal. Inspiratie vind je in deze blog.

 

Creasfeer brengt je huisstijl in je interieur

 

Daag onze interieurarchitecten uit om je kantooromgeving in te richten zoals het hoort: een gezonde werkplek met oog voor ergonomie én in de juiste huisstijl. Hier vind je alvast enkele inspirerende voorbeelden.

 

Klaar voor een nieuw interieur in jouw huisstijl?

 

Loading...