Kleuradvies voor je kantoor

by | 15 November 2022

Zodra je binnenstapt in fastfoodketen word je overspoeld door fel licht en kleuren zoals rood en geel. Hier kom je niet om rustig een avondje te tafelen. En dat is natuurlijk de bedoeling. Want in een fastfoodrestaurant moet het, tja, snel gaan. Onbewust voel je dat aan en doe je wat je moet doen: bestellen, alles naar binnen proppen en hup weg.

Een gezellig restaurant baadt net in zacht licht met donkere kleuren. Het interieur nodigt uit om plaats te nemen en een paar uurtjes te genieten.

Deze twee voorbeelden laten zien hoe belangrijk de keuze van de juiste kleuren is in een ruimte. Ook voor in je kantoor. Want wit, beige en grijs zijn dan wel veilige kleuren, ze zijn vooral saai. Niet bepaald een stimulerende omgeving voor jouw medewerkers.

In deze blog bieden we je kleuradvies voor je kantoor. Eerst leer je welk gevoel kleuren bij je oproepen. Daarna krijg je wat kleuradvies voor je kantoor: welke kleuren wel en welke juist niet?

 

Inhoudsopgave

 

Wat is de link tussen kleur en beleving?

 

Het interieurverschil tussen een fastfood- en sterrenrestaurant is duidelijk. Maar ook de ene kantooromgeving is de andere niet. Zoals deze twee uitersten:

 

 

De creatieve omgeving

 

Bij een creatief marketingbureau verwacht je een levendige kantooromgeving met bruisende kleuren. De boodschap is duidelijk. Hier denken ze out of the box en zitten ze vol goede ideeën.

 

De ernstige omgeving

 

Een bankkantoor straalt meer vertrouwen uit met een strakker interieur en eenvoudigere kleuren. Want dat weerspiegelt ernst en expertise. Kleurrijke accessoires en planten zorgen voor afwisseling en een welkom gevoel.

 

Wat met Coca Cola?

 

Geen idee hoe de kantoren van Coca Cola eruitzien. Wat denk jij? Hip, trendy met veel rood? Hoe teleurstellend zou het zijn als je dan in een saai, grijs bureau terechtkomt? Je zou je echt bekocht voelen.

Kortom: jouw interieur straalt de boodschap uit die jij met je bedrijf naar buiten wilt brengen.

 

Wat betekenen kleuren?

 

De kleuren in je interieur versterken je merkidentiteit. Dat wil niet zeggen dat als je huisstijl eerder aan de donkere kant is, je jouw medewerkers in het donker moet zetten.

De kunst? De balans vinden tussen uitstraling en een fijne werkomgeving. Om die te vinden, bekijken we eerst de betekenis van de kleuren. Zoals je merkt roepen kleuren altijd positieve én negatieve associaties op. Ook hier is de opdracht: ga verstandig om met kleurgebruik.

 • rood: passie, liefde, vuur, energie, agressie, dominant, ongeduld
 • geel: licht, levenslust, geluk, stimulerend, irritatie, overprikkeling, nervositeit
 • oranje: enthousiasme, optimisme, creatief, speels, goedkoop, frivool
 • groen: levendig, vertrouwen, groei, genezing, verveling, jaloezie, weerstand
 • blauw: stabiliteit, vrede, intelligentie, loyaal, conservatief, koud, zakelijk
 • paars: mysterieus, royaal, krachtig, comfort, goedkoop, minderwaardig, dramatisch
 • roze: speels, energie, koesterend, kinderlijk, drama, zwak
 • grijs: verfijnd, strak, neutraal, tijdloos, onverschillig, saai, grauw
 • bruin: vertrouwen, neutraliteit, solide, warmte, koppig, oubollig, duf

Wit en zwart zijn eigenlijk geen kleuren. Toch zijn ze niet weg te denken bij goed kleuradvies voor jouw kantoor.

 • zwart: autoriteit, elegantie, waardigheid, stijl, angst, rebels, bedreiging
 • wit: vrede, rust, eenvoud, onschuld, perfectie, koud, naïef, perfectionisme, leegte

“Creatieve geesten, analytische mensen of dienstverleners floreren allemaal het best in een andere werkomgeving. De juiste kleuren stimuleren hen om het beste uit zichzelf te halen”

 

Wat is de invloed van kleuren op kantoor?

 

Creatieve geesten, analytische mensen of dienstverleners floreren allemaal het best in een andere werkomgeving. De juiste kleuren stimuleren hen om het beste uit zichzelf te halen.

Rood

Rood stimuleert de bloedsomloop en de hartslag. Laat die energie maar stromen! Ideaal voor ruimtes waarin je team snel beslissingen moet nemen.

Geel

Geel geeft je een warm en welkom gevoel. Bovendien stimuleert het de concentratie en de inspiratie.

Oranje

Deze kleur zorgt voor een vrolijke noot en zet aan tot creativiteit en productiviteit.

Groen

Met deze kleur creëer je een stressvrije en rustige werkomgeving. De ideale plek om precisiewerk uit te voeren. Ook met planten creëer je dit effect.

Blauw

Blauw straalt rust uit, maar ook vertrouwen en stabiliteit waardoor mensen zich op hun gemak voelen. Daarom is dit een populaire kleur bij banken, verzekerings- of boekhoudkantoren.

Paars

Creativiteit, mysterie, verbeeldingskracht: met paars stimuleer je je medewerkers om out of the box te denken.

Roze

Roze is een verzoenende kleur. Het zorgt voor een harmonieus gevoel en is daarom ideaal op plekken waar veel sociaal contact is.

 

Welke kleuren vermijd je beter?

 

Grijs

Van grijs weer word je niet echt vrolijk. Dus waarom zou je je kantoor hullen in deze triestige kleur? Gebruik grijs dus verstandig en als ondersteuning van je hoofdkleur.

Bruin

Een bruine ruimte ademt gezelligheid uit. Leuk voor op restaurant, maar je medewerkers wieg je vooral in slaap. Bruin en dan vooral hout passen wel perfect bij de andere kleuren. Kasten, bureaus, werktafels of tussenwanden in hout/bruin steken mooi af.

Wit

Wit komt al snel steriel en neutraal over. Al zorgt het wel voor meer licht in een donkere ruimte. Gebruik wit gerust als basiskleur als dat bij jouw huisstijl past. Maar werk af met kleurrijke elementen, accentmuren en accessoires. Tip: kies altijd voor een tint van gebroken wit. Dat komt zachter over en weerkaatst het licht minder.

Zwart

Zwart komt stijlvol en strak over. Toch als je het goed gebruikt. Dat wil zeggen in accenten, accessoires, kantoormeubelen … maar gebruik het nooit, never, jamais als hoofdkleur. Of word jij vrolijk van een donkere steeg?

 

Hou rekening met kleureffecten

 

Zo, je hebt ons kleuradvies voor je kantoor gevolgd. De potten verf staan klaar. Maar wacht, we zijn er nog niet helemaal. Want kleuren hebben ook een bepaald effect op een ruimte. Enkele tips:

 • Donkere kleuren verkleinen een ruimte, lichte kleuren zorgen net voor een vergrotend
 • Ruimtes verbind je met elkaar door ze dezelfde kleur te geven. Om ze in te delen of te onderscheiden van elkaar, kies je voor verschillende kleuren.
 • Kleurbalans zorgt voor een betere harmonie in de ruimte. Gebruik dus kleuren die bij elkaar passen.

Om af te ronden nog een paar dingen om rekening mee te houden:

 • Spierwit reflecteert het licht en zorgt voor vermoeide ogen.
 • Te donkere kleuren zijn slaapverwekkend.
 • Strepen en drukke patronen in een kantoor leiden af.

 

Kleuradvies voor jouw kantoor

 

We geven het toe: de juiste kleuren kiezen voor je kantoor is niet zo eenvoudig. Want je moet een balans vinden tussen verschillende factoren. Zo weet je al dat kleuren:

 • jouw merkidentiteit en uitstraling bepalen
 • jouw medewerkers beïnvloeden
 • effect hebben op het ruimtelijke gevoel van je kantoorruimtes

Daarnaast moet je ook rekening houden met de sterktes en zwaktes van je kantoorruimtes. Hoe is de lichtinval? Hoe groot is de ruimte? En waarvoor moet deze dienen?

Met Creasfeer brengen we al deze factoren samen tot het juiste kleuradvies voor jouw kantoor. Zo richten wij jouw kantoor in tot een productieve en uitnodigende werkomgeving.

Klaar om jouw interieur in de juiste kleur te zetten?

Zet onze interieurarchitecte maar aan het werk

Wil je meer leuke tips voor jouw kantoorinrichting? Check deze blogs:

Inspiratie voor de inrichting van je kantoor

Tover je kantoor om tot een gezonde werkplek

Circulaire kantoorinrichtingen

Loading...