Rechtstaand vergaderen in opmars

by | 21 September 2022

De ene zit onderuitgezakt wat te droedelen op een blad. De andere checkt stiekem e-mails onder tafel, of kijkt naar filmpjes met katten. Je vraagt of er iemand een leuk idee heeft. De helft van de mensen rond de tafel schrikt wakker en kijkt rond. Nee, deze vergadering was weer geen succes.

Herkenbaar? Dan is het tijd voor een andere aanpak. Zo introduceren steeds meer bedrijven rechtstaand vergaderen. De voordelen zijn dan ook best verbluffend te noemen. Kijk snel even mee en zeg vaarwel tegen onproductieve meetings.

Voordelen staand vergaderen

  1. Sneller knopen doorhakken

Tja, rechtstaan is nu eenmaal minder comfortabel dan lekker lui in een stoel hangen. Wedden dat de deelnemers plots wel weten ze willen?

  1. Tijd besparen

Een staande vergadering duurt tot wel een derde minder lang dan zittend vergaderen. En time is money.

  1. Boost voor creativiteit en productiviteit

Gedaan met lekker dutten in de stoel. Alle deelnemers zijn alerter, frisser en actiever. Je voelt de positieve energie stromen.

  1. Vlotter samenwerken

Rechtstaand vergaderen voelt minder officieel aan. Daardoor vallen bepaalde grenzen weg. Mensen voelen zich meer betrokken in het proces en durven sneller actief deelnemen. Een boost voor de samenwerking en de teamspirit.

  1. Voldaan gevoel

Een productieve vergadering waarbij belangrijke beslissingen zijn genomen? Een brainstorm boordevol creatieve ideeën? Een meeting waarin iedereen zijn of haar zegje kon doen? Deelnemers ervaren een voldaan en tevreden gevoel.

Starten met rechtstaand vergaderen

Ben je onder de indruk van de voordelen van staand vergaderen? Met deze tips neem je alvast een staande start:

Collega's die rechtstaand vergaderen

  • Zorg voor hoge tafels zodat mensen notities kunnen nemen.
  • Voorzie toch in enkele hogere stoelen voor mensen die slechter ter been zijn.
  • Zet de verwarming een graadje lager. Van rechtstaan krijg je het best wel warm. En dat scheelt weer in de energiekosten.
  • Las rechtstaand vergaderen in bij actieve vergadersessies zoals een brainstorm. Of als je snel beslissingen op de hoge tafel wil. Vermijd dus lange presentaties.
  • Start met een kleine groep. Vaak moeten mensen wat wennen aan het idee. Als iedereen mee is met het concept, kun je de groep stilaan groter maken.

 

“We vertellen klanten altijd enthousiast over de voordelen van rechtstaand vergaderen. We richten dan de vergaderruimte in met hoge tafels. Een extra stimulans om anders en vooral productiever te gaan vergaderen”, vertelt Petra, interieurarchitecte bij Creasfeer. “En als de ruimte vrij is, kunnen medewerkers er rechtstaand werken. Twee vliegen in één klap.”

Ben jij ook klaar om deze nieuwe manier van vergaderen te verkennen? Creasfeer zorgt voor de aangepaste setting. Leg jouw plannen dus gerust aan ons voor.

Loading...